STOTT Pilates®

Mi a pilates? 

Kevesen tudják, hogy az alapító, Joseph H. Pilates, annak idején eredetileg gépeken fejlesztette ki gyakorlatait, amelynek elődeit még a kórházi ágyhoz illesztett rúgókból, szalagokból alakította ki. A gyerekkorában különböző betegségektől sokat szenvedett Pilates a legyengült izomzata, szervezete erősítése érdekében jógázott, majd kitanulta a harcművészet fortélyait, a zen meditációt, a görög és római gyakorlatokat és ezeket kombinálva kialakított egy edzéselméletet, amelyet később Angliában kórházi betegek rehabilitációja során tökéletesített.

A kórházi rugókból és szalagokból kifejlődtek a speciális Pilates-gépek, amelyek egyrészt lehetővé teszik a fokozott, progresszív ízületkímélő terhelést és a talajon nehezen vagy egyáltalán nem elvégezhető gyakorlatok kivitelezését is, illetve amelyeknek segítségével olyan testrészeinket is megmozgathatjuk, amelyeket más edzésfajtával nemigen tudnánk erősíteni, ráadásul az izmokban egyidejűleg történő nyújtás-erősítés hatására szép vékony és szálkás izomzat érhető el.

A módszer kezdetben a balett-művészek körében terjedt el. Később egyre nagyobb tömegeket hódított meg és ma már olyan hírességek tartoznak a Pilates-torna lelkes gyakorlói közé, mint Sigourney Weaver, Jennifer Aniston, Madonna, Julia Roberts, Keanu Reeves, Liv Tyler és Melanie Griffith.

Mi a Stott Pilates®

Napjaink rohanó világában az egészségtudatos életmód, a sportolás jelentőségének felismerése és a harmónia iránti vágy egyre jobban előtérbe kerül.

A Stott Pilates® módszer is egy komplex szemléletmódon keresztül tudatos és koncentrált gyakorlatokat foglal magába, amelyekben egyszerre fedezhető fel a nyújtás és erősítés, amely minden izmot egyszerre dolgoztat meg és egyben rendkívül változatos edzést rejt magába a több mint 1000 gyakorlatával.

A Stott Pilates® az eredeti gyakorlatoknak egy a mai kor tudományos kutatásai alapján szakemberek (gyógytornászok, sportorvosok, fitness szakembereiből álló csapat) által folyamatosan-már több mint 20 éve- továbbfejlesztett olyan változata, amely az egyén fizikális adottságait a maximális mértékben veszi figyelembe.

Minden ember egyedi testi adottságokkal rendelkezik. Különböző a gerinc- és medence helyzete, ízületi stabilitása, izmainak esetleges diszharmóniája. Nem beszélve arról, hogy sok esetben különböző problémák és sérülések is párosulnak ehhez, így ezeket az egyéni jellemzőket mindenképpen figyelembe kell venni egy edzésprogram kialakításánál. Mindehhez valóban egy képzett trénerre van szükség. 

A STOTT® Pilates módszer mind az egyénre jellemző testi adottságokat figyelembe véve az izmaink harmóniáját igyekszik elősegíteni. A pilates gépeken - melyeket ne fitnesztermi erősítő gépeknek képzeljünk el- fokozatosan, a gravitáció kikapcsolása mellett lehet adagolni a terhelést, korunknak, állapotunkat megfelelően.

Segíti az izomerő egyensúly kialakítását, az ízületek mozgástartományának növelését és javítja a koordinációt, amelyek igen fontosan a sérülés megelőzésében, ízületek és a gerinc kímélésében.

A legeredményesebb hatás érdekében a legideálisabb a talaj és gépes gyakorlatok kombinálását tartalmazó vegyes óra.

A tudatosan végzett mozgássorok minden izmot egyenletesen mozgatnak meg, nem kizárólag csak egy-egy testrészt erősítenek meg, hanem a test teljes izomzatát.

 A gyakorlatok középpontjában a törzsizom stabilizálása áll, így a sérülékeny ágyéki gerinc –amely a legtöbb esetben a derékfájás forrása mindennapjaink során- terhelés mellett is megóvható.

A rendszeresen végzett pilates gyakorlatok kiválóan fejlesztik a testtudatot, szép szálkás és rugalmas izomzatot érhetünk el vele, amely hozzájárul ahhoz, hogy a sérüléseket könnyebben elkerülhessük. Mentálisan is edzésben tart, energikusabbá és összeszedettebbé tesznek minket, hiszen tudatosan használjuk testünket az órák alatt, az apró részletekre is kiterjedően, így edzéseink alatt megtanulunk saját magunkra, testünk visszajelzéseire, izmainkra figyelni. Ahogy kezd átalakulni testünk, a folyamat közben belső harmóniára is lelünk.

Ehhez elengedhetetlen egy szakképzett edző, aki szintén képes figyelembe venni az egyén testtartását, fizikai adottságait, képességeit, fizikális problémáit, korábbi sérüléseit és magát az embert, aki valóban az egyénre tudja szabni a gyakorlatokat,  korrigál és módosít ahol kell, ugyanakkor a csoport szintjén is hatékonyan és változatosan tudja kiválasztani a megfelelő gyakorlatokat.

Az edzések alatt a testünkre koncentrálva elfeledkezünk gondjainkról és testileg-lekileg-szellemileg is felfrissülünk.

Elérhetőség

SANflow Pilates Paris 1118 Budapest, Bozókvár u.3. +36/30-742-5928 sznt.adrienn@gmail.com