Cikkek

A pilates nem csak egy módszer, ez minden sport alapja! avagy tévhitek a pilates-szel kapcsolatban

Kezdjük az első tévhittel:

1. Csak a nők sportja

Ezt már a pilates módszer kifejlesztőjének neme is rögtön cáfolja, hiszen a német származású Joseph Pilates egy pasi volt. Na és kiknek és miért fejlesztette ki a módszert?

Szintén pasiknak! A háborúban sérült katonákat rehabilitált vele kezdetben!

2. Pilates talajon végzett mozgás

Szintén nem igaz. A módszert eredetileg gépekre fejlesztette ki, egészen pontosan először a kórházi ágyakhoz kötözgetett rúgókat és szalagokat, majd ezt követően alakította ki az egyik speciális géptípust, majd jöttek sorra a többiek. Majd a gépekről a talajra is le lettek adaptálva a gyakorlatok, amik bővültek is. Miután nagyon népszerű lett a módszer- hatékonysága miatt- és annak érdekében, hogy a 'nagy tömeghez' is eljuthasson, bekerült a fitness termek világába. Sajnos azonban ez a fajta pilates nem azonos azzal, amit az eredeti módszer vagy annak tudományosan továbbfejlesztett ágai, amely fellelhető a kifejezetten gépekkel is rendelkező pilates stúdiókban.

3. Túl lassú

Ez sem feltétlenül igaz.

Tény, hogy a pilates alapjainak elsajátításához, illetve ahhoz, hogy megismerd és alkalmazd a helyes testtartást és légzést, hogy ne lendületből dolgozz, ehhez kezdetben sokkal több koncentrációra van szükség, ennél fogva lassabb a mozgás, a kezdetekben.

Hiszen a gyerek sem rohanással kezd lábra állni, először tanulj meg járni!

De aztán az alapok automatikussá válásával már egy dinamikus workout alatt simán leizzadsz és olyan testrészeket és izmokat fogsz érezni, amiről azelőtt nem is tudtad, hogy léteznek.

4. Túl könnyű

Csak könnyűnek néz ki! De egyáltalán nem az!

Helyesbítek, egy- egy gyakorlatot úgy is megcsinálhatsz, hogy semmit nem érzel, de akkor nem csinálod jól!

Ugyanis a pilatesnek pont az a lényege és elve, hogy összpontosítva, teljes koncentrációval dolgozol, figyeled és érzed tested minden mozdulatának milliméterét.

Pont ebben tud segíteni neked egy pilates személyi edző, aki kívülről külső szemlélőként tud korrigálni a testhelyzeteken, magyarán segíti a testtudat kialakítását, azon felül, hogy még személyre is szabja a gyakorlatokat.

5. Apropó személyre szabja a gyakorlatokat?

Ez nem azt jelenti, hogy 17h -kor Ágikával van óra és akkor épp az ő hangulatára, majd 18h- tól Erzsike személyiségét figyelembe véve alakítja a programot az edző.

A személyre szabottság azt jelenti, hogy Ágikának és Erzsikének is más a gerinc íve, medence helyzete, máshogy állnak a vállai, mások a fizikális problémái. Ezeket kell szem előtt tartani, amikor személyre szabunk egy programot. Ezen felül meg jöhet az is, hogy ki milyen személyiség, mit kedvel jobban stb..

6. Segít fogyni

Részben. De fogalmazzunk úgy, hogy átalakítja a tested. Hosszú távon biztos, hogy segít a súlyfeleslegedet karbantartani, hiszen az izom-zsír arány változni fog, az állandóan karbantartott és edzett izmok által.

7. Ha nem fogyaszt, minek csináljam?

Elárulom, mert ezzel egy olyan eszközt kapsz a kezedbe, amit bárhol hasznosítani tudsz.

Lássuk ezeket:

-karban tudod tartani a testedet, aktivitásodat fenntarthatod

-derékfájásod, váll-, hátproblémáid megszűntethetőek

-testtartásod javul

-testtudatod, koncentrációd javul

- ellazít, jó stresszlevezető, hiszen annyira összpontosítani kell saját testedre, hogy nem tudsz a mindennapi gondjaidra figyelni, így kénytelen vagy kikapcsolni arra az egy órácskára

-idős korban is egy rendszeresen végezhető sporttevékenység ízületkímélő hatása miatt

-nő az izületek stabilitása és mozgékonysága

-a tested meghálálja, nem csak azzal, hogy alakodon látszódni fog a rendszeres edzés, de azzal is, hogy ízületi mozgékonyságod nem szűkül be, nem fog nehezedre esni, hogy felmenj egy lépcsőn, könnyebben hajolsz majd le cipőt fűzni stb.

-De, hogy ne csak azt hidd, hogy ez idős korban fontos csak, melyik pasi ne örülne, ha kedvese hajékony és ruganyos testet formálna magának

-a gátizmok megerősítéséről már nem is beszélve

-ily módon az inkontinencia megelőzésében is hatékony

-segíti az emésztést, mert masszírozza a belső szerveket

-ha sportolsz vagy élsportoló vagy, akkor növelni tudod a teljesítményedet és a pontosságot, a sportsérüléseket pedig el tudod kerülni

-hosszú, rugalmas és szálkás izmokat tudsz elérni

-kismamaként felkészíti a testedet a várandósságra

-szülés után pedig kíméletes adja vissza az erődet

8. Pilates = gyógytorna

Ne gyógytornaként képzeld el, közel sem az, de az tény, hogy a módszerből kifolyólag, a sérülések vagy esetleg műtétek utáni rehabilitációban is segít. így a gyógytornászok is előszeretettel alkalmazzák a pilates módszerét.

9. Gyors eredményt hoz

A pilates-hez türelem kell, leginkább magaddal szemben, de a módszerrel szemben is, különben nincs eredmény, de az eredmény mindig 100%-osan megmutatkozik, ha kitartó vagy.

10. Csak egyfajta sport

Nem, a pilates az alapja minden sportnak, Legalábbis az alfája és omegája kellene, hogy legyen.

Bár sokan pont azért, mert nem ismerik ilyen mélységében vagy, mert nem sikerült eljutniuk olyan szakemberhez vagy órára, ami a pilates gyökereiből indul ki, nem érzékelik ennek jelentőségét.

De a pilates a helyes testtartásról, összpontosításról, koncentrációról és testtudatról szól, ezért egy módszer, azonban ez a módszer alkalmazható más sportágakban is, amellyel jóval hatékonyabbá tehető a teljesítmény!

A pilates egy olyan széles repertoárral rendelkező tárház, amit a különböző fizikális problémák, célok, nem, kor és edzettségi szinthez alkalmazható, ez az ami a rendkívüliségét adja.

Ha a módszert megtanulod vagy megismered egy csodálatos eszköz lesz a kezedben, érdemes kipróbálni!


Olvass tovább: https://www.sanflow-pilates-paris.hu/products/a-pilates-nem-csak-egy-modszer-ez-minden-sport-alapja-avagy-tevhitek-a-pilates-szel-kapcsolatban/

Karcsú derekat szeretnél? Fűző kontra fűző

udtad, hogy anno nemcsak a nők, de a férfiak is hordtak fűzőt?

És azt, hogy Neked is van egy?

Amíg a nőknél a darázsderék elérése és a mell megemelése volt a fő szempont (viktoriánus fűzők kivételével), addig a férfiak esetében főleg az egyenes testtartást hivatott szolgálni, illetve a pocak elrejtését is segítette.

Ennek a ruhadarabnak a neve a francia "corset" vagyis fűző szó a "corpus" test szóból ered, ami részben már funkcionalitására is utal, ez pedig a test "megtartása" volt.

A nőiesség szimbóluma és a szexuálisan vonzó testforma a darázsderék elérésére szolgáló alkalmatosság az egyik legvitatottabb ruhadarab volt.

Tudtad, hogy a XVIII-XIX. századbeli orvosok olyan, akkor még nem megmagyarázható betegségeket is ennek tulajdonítottak, mint a hisztéria, gerincferdülés és még a nimfomániát is?

Kezdetben károsnak titulálták, sőt halálesetet is kötöttek hozzá, de aztán ezekre az állításokra később rácáfoltak.

De hosszan tartó viselése közel sem mondható ártalmatlannak, hiszen korlátozta a légzést, a keringés, az emésztés lelassult és ráadásul mivel a hasat tartotta, így a has és hátizmok munkája feleslegessé válik és elgyengülnek, elsorvadnak.

Nos, miért is írtam erről, hát csak azért, hogy tudd, hogy létezik egy modern, mobil, speciálisan Rád tervezett fűző is, ami mindig kéznél….vagyis deréknál van, ezt pedig úgy hívják, hogy transversus abdominis és mindazt a funkciót ellátja, amiért anno a régi fűzőket létrehozták. És még csak megvenni sem kell. Szóval ott van ingyen és bérmentve, hát használd! 

Hogy értsd:

Ez a legmélyebben fekvő hasizom, a hasfal teljes elülső felét átöleli, az alsó bordák és a medence között futnak vízszintes rostjai, hátul pedig a thoracolumbalis fasciában nőnek össze. Ennyit az anatómiai részről. Egy a lényeg, úgy funkcionál, mint egy fűző, amikor kontrakcióba kerül. Ezáltal tartja a derekadat és a medencédet.

Akkor érezheted a hétköznapok során, hogy dolgozik és összehúzódik, amikor köhögsz vagy nevetsz, vagy épp ott vagy, ahová a király is gyalog jár.

A törzsstabilizációs izmok az ún. core izmok fontos része, vagyis az erőközpontunkat alkotja.

Mit is jelent ez?

Hát nem feltétlenül azt, hogyha kockás kidolgozott hasad van, attól még védve van a derekad vagy nem lesznek hátproblémáid.

Lehet, igazán jól festenek, de az a felületes réteg. A mélyebb rétegeket, amelyek valóban a stabilitást és terhelhetőséget segítik, a hagyományos hasizom gyakorlatok nem mozgatják meg, csinálhatsz akárhány felülést, ha tudatosan nem kapcsolod be ezt az izmot, akkor a felületes hasizmok kívánják átvenni a munkáját.

Akkor most hogyan edz rá?

Elárulom, vannak sportok, amik kifejezetten a 'core' izmok erősítését segítik. A funkcionális tréningek, a saját testsúlyos gyakorlatok, a TRX® mind ilyen, de itt is tudatosan kell használnod, ha nem figyelsz rá, akkor minden hiába. Lesérülhetsz.

Illetve létezik kifejezetten ennek a fűzőnek a megerősítését szolgáló módszer, ez pedig a pilates.

Erről majd még szólok a későbbiekben, mert szeretnék pár tévhitet ezzel kapcsolatban eloszlatni.

Itt egy kis videós segítség, hogy hogyan tudod bekapcsolni és megerősíteni a "fűződet".

Próbáld ki és használd edzéseid alatt, bármilyen sportot űzöl és meglátod,hogy mennyivel hatékonyabb és nehezebb is lesz ezáltal a gyakorlat.

Hát ha fáj… Miért fontos a megelőzés?

A mozgásszegény életmód, a túlsúly, a sok ülés, a mindennapokban minket ért stressz, a helytelen testtartás és még a lelki vívódásaink is hozzájárulnak ahhoz, hogy a mai kor szinte társadalmi betegségeként avanzsáljanak elő a különféle nyaki-,háti és derékbántalmak.

De miért is van ez?

Gondoljunk csak bele, a mai kor technikai vívmányai, a felgyorsult világ mind hozzájárulnak ahhoz, hogy napjainkban mozgásszegény életformát éljünk.
Míg elődeink még kénytelenek voltak fizikai munkával megszerezni magunknak a táplálékot, addig a mai modern korban az innovatív technika szó szerint "tehermentesíti" testünket ettől. Így izmainknak nincs lehetősége fejlődni, gerincünket védeni és tartani, hiszen sokszor csak annyit mozgunk, hogy cipelünk vagy nehéz tárgyakat emelünk és ez is épp hogy az egyoldalú, napjaink életmódjához képest extrémebb terhelést jelent a hétköznapi kihívásokra sem felkészített testünknek, gerincünknek, ízületeinknek.

Számoljuk csak össze naponta hány alkalommal végzünk ülő tevékenységet?
Nos, legtöbbünk eleve ülőmunkát végez, így ebben a testhelyzetben töltik napjuk java részét, ezzel is túlterhelve hátukat, derekukat, nem beszélve az ülő helyzetben felvett helytelen testtartásról.
De nézzük csak tovább, ülünk a buszon, a villamoson, a metrón, ülünk a kocsiban, a számítógép előtt, ülünk a TV előtt és hadd üljek már le egy kicsit pihenni is, mert elfáradtam…Aztán jön a görnyedt hát, előreeső vállak. feszes nyak és csuklyás izom, ezek egyike sincs jó hatással testtartásunkra.


A rossz testtartás a gerinc teherviselő képességének romlásához vezethet, a törzs stabilizációs izmai meggyengülnek, gerincoszlopunk egyoldalú terhelést kap, így az izmok közötti munkamegosztás nem lesz arányos, bizonyos izmok többletmunkára kényszerülnek, amíg a többiek lustán pihennek.

Hogy izmaink munkamegosztása harmonikus és összehangolt legyen és mindegyikük kivegye a részét a feladatából, mi mint testünk birtoklói ösztönöznünk kell őket arra, hogy megfelelően dolgozzanak, ez csak úgy érhető el, ha foglalkozunk velük, vagyis meg kell őket erősítenünk, akár csak prevenciós jelleggel, a későbbi sérülések elkerülése végett is.

A testtartásunkat a túlsúly is jelentősen befolyásolja, mivel az elhízás is egy aszimmetrikus terhelésre kényszeríti gerincoszlopunkat, hiszen elől több a teher, amit cipelni kell, ez pedig a derekunkra ró túlzott igénybevételt.

A hétköznapok során próbáljunk figyelni a helyes testtartásra, húzzuk ki magunkat, nyissuk meg szélesen a vállainkat és zárjuk picit a lapockáinkat.
A számítógépet tegyük magunkkal szembe, nem legyen egyik vagy másik oldalunkon, a monitor ne legyen túl messze, hogy a fejet előreszegve tudjunk csak dolgozni rajta.

Fordítsunk figyelmet az ágymatrac és párna kiválasztásra is. A testünknek stabil alátámasztásra van szüksége a különböző alvó helyzetekben is, amiket az éjszaka folyamán felveszünk. Egy túl puha vagy süppedős fekhely csak megnehezít ezt és testrészeink kényszertartást vesznek fel, így a reggel lehet,hogy egy 'elaludtam a nyakam' típusú mondattal fog indulni.

Eddzük testünket tehát tudatosan, elengedhetetlen a törzsstabilizációs izmok megerősítése, annak érdekében, hogy a gerincoszlopunk tehermentesítve valóban el tudja látni a megfelelő funkcióját.

Hosszú életre vágysz? Hát lélegezz!

Bár a cím részben egy vicces megállapítás is lehetne, de ha utánajárunk alaposan, rájövünk magunk is, hogy ez nem csak egy humor-foszlány…

Szóval egy olyan témáról szeretnék most szót ejteni, amit sajnos nem tartunk eléggé fontosnak, illetve a hétköznapi tudatban még nem alakult ki annak fontossága.

Amikor egészségtudatos életmódról beszélünk, mindenki az egészséges "tiszta" táplálkozást és a sportolás jelentőségét emeli ki, ezt én is ugyanúgy az alappilléreknek vallom az életmódváltás folyamatában, de mindezekhez tartozik a megfelelő pihenésen túl még egy lételemünk, ami ugyanolyan jelentőséggel bír, mint az többi. Ez pedig a helyes légzés.

Edzői pályám óta valahogy ösztönösen ráérezve a légzés fontosságára, mindig felhívtam a figyelmet az óráim alatt a helyes légzésre, ez csak még kiemelkedőbb fontosságú lett számomra, amikor 2007-ben megismerkedtem a Stott pilates® módszerrel, ahol gyakorlatilag minden mozdulathoz egy tudatos és speciális légzés van társítva.

Az életünk két lélegzetvétel között zajlik, születéskor az elsővel, és amikor meghalunk az utolsóval.

Maga az élet egyet jelent a légzéssel, vagyis az oxigénfelvétellel. Ez egy olyan automatikus folyamat, amire nem szentelünk különösebb figyelmet, csak akkor tűnik fel, ha valamilyen gond van vele.

Így a légzés jelentőségét nem is kell firtatni, hiszen, míg élelem és víz nélkül kibírunk akár több napot is, levegő nélkül jó esetben pár percig bírod maximum. Ezt talán egyedül a Guiness rekorder Stig Severinsen szabadtüdős búvárbajnok és légzési szakértő cáfolhatná meg, aki 22 percig bírta víz alatt, de Severinsen élete jelentős részét tölti és töltötte vízben, évekig gyakorolta a tudatos légzés minden fortélyát, sőt, még könyvet is írt a témában.

A helyes légzés elsajátítása, ugyanolyan fontossággal bír, mint az, hogy mikor hányszor és hogyan eddzél és egyél.

Múltkor, amikor egy új vendéggel kezdtem dolgozni észrevettem, hogy valahogy önkéntelenül is visszatartja a légzését a gyakorlatok kivitelezése során, hiába mondtam neki számtalanszor, hogy figyeljen rá. Sajnos tapasztalatom azt mutatja, hogy az emberek többsége nem csak, hogy nem tud helyesen lélegezni, de mintha azt szégyellni kéne, nem is meri hangosan kifújni a levegőt edzés alatt.

Pedig hitted volna, hogy a megfelelő légzéssel a test általános anyagcseréjének terén is javulást érhetünk el?

Vannak emberek, akik annyira önkontrollosok, hogy még ezt is, az edzéshez alapvetően szükséges lételemet, a légzést is visszafojtják magukba.

A csecsemők még ösztönösen helyesen és természetesen (közép- és hasi légzéssel ) lélegeznek, majd ez később átalakul az életmód, a testtartás, a minket ért stressz hatására, nem beszélve a szmogos városi levegőről, amiből ugye nem szívesen szippantunk hatalmasat, így az ún. lapos légzés válik a mindennapjaink szokásává.

A gyors, felületes légzés esetén (alapállapotban) a levegőnek nincs elég ideje arra, hogy kellőképpen felmelegedjen és nem is tudjuk tüdőkapacitásunkat megfelelően kihasználni. A lapos légzés hátráltatja a méregtelenítést és a szervezetben bennmaradt méreganyagok rossz közérzetet és fejfájást is okozhatnak.

Pedig a légzés minden szinten hatással van rád.

Testi hatások

Hatással van pl. a vérkeringésre, idegrendszerre, az emésztési folyamatainkra, méregtelenítésre. Köztudott, hogy a helyes légzéssel jobban bírod az edzéseket, csökkented magadban és izmaidban is a stresszt és feszültséget, segíted az izom hatékonyabb összehúzódását és ellazítását, még a test égési folyamatait is javítja.

A sportolás is segíti a tudatos légzés kialakítását, növeli a tüdőkapacitást, és bizonyos edzésmódszerekkel, úgy mint pl. a jóga, a pilates, qi gong(csi kung) megtanulhatunk edzés alatt is tudatosan lélegezni, majd ezeket a technikákat a hétköznapokban is alkalmazni.

Szóval a következő edzésed alatt próbálj tudatosan figyelni a légzésedre!

Mélyeket lélegezz! Orron be, szájon ki! Erőteljes kilégzéssel.

Hogy hogyan érdemes lélegezni, részben edzésfajtától és céltól is függ, de általánosságban elmondható, hogy kezdetben érdemes az izom összehúzódási szakaszban, vagyis ahol több erőre van szükséged, ott kifújni a levegőt.

Lelki hatások

Légzés oda-vissza működik ezen a téren, a légzés hat a lelkiállapotodra, illetve a lelkiállapotod is hat a légzésedre.

Lélegzetünk rendkívül szerteágazóan változhat, ha belegondolunk abba, hogyha például valami nagyon felspannol, vagy meglepődünk, félünk, vagy valamilyen erőfeszítést teszünk, sokszor teljesen visszatartjuk a lélegzetünket, vagy épp gyorssá és felületessé válik, olyannyira, mintha nem kapnánk levegőt.

A magyar nyelv csodálatosan kifejező. Érdemes néha az elcsépelt szólásaink és közmondásainkat ilyen szemmel nézni.

"Végy egy nagy levegőt!"

"Levegő után kapkod."

"Visszafojtott lélegzettel várom."

"Elakadt a lélegzete."

"Kifulladtam. Fújok egyet."

"Ereszd ki a fáradt gőzt."

És még sorolhatnánk. És ezek a szólások már utalnak is arra, hogy a légzés nem csak a testi funkcióink ellátására hivatottak, erősen kötődnek a pszihéhez is.

A tudatos légzés, a légzőgyakorlatok hatékony feszültség és stressz levezető hatással bírnak.

A pánikrohamok közös jellemzője is a felületes légzés, kapkodó lélegzetvétel. Saját múltbéli tapasztalatból tudom, hogyha ilyenkor lassú, egyenletes levegővételre kényszerítjük magunkat, segíthetünk pszichénknek is megnyugodni.

Energetikai és szellemi téren

A légzés energetikai szinten is hat, fel tud tölteni energiával és segít elengedni a negatívakat.

Nem véletlen használták és használják az ősi harcművészetekben a légző gyakorlatokat. A meditációhoz is szükséges a lassú és nyugodt légzés.

A légző gyakorlatok segítségével az agyad oxigénellátottsága nő, a negatív gondolataink csökkenthetők, a koncentrációs képesség növelhető vele. Erősödik a tudatos gondolkodásunk és az akaratunk. Így a helyes légzés megtanulása a személyiségfejlesztés területén is hasznosítható.

A múltkori cikkemben a hátfájdalmak megelőzéséről írtam, amelyben a helyes testtartást, mint a mai modern kor következményéből fakadó hiányosságot említettem. Nos, a légzést is idesorolom, bármily meglepő, de a helyes légzés, a helyes testtartás alapelemei közé is sorolandó.

Hiszen ha arra gondolunk, hogy összegörnyedve a levegővételünk mennyivel szűkebb (összenyomja rekeszizmunkat), ahelyett, hogy kihúznánk magunkat és így lélegeznénk. Ugyanilyen hatással bír, ha szoros ruhát hordunk, a tüdő csak korlátozottan tud működni.

Nos, következő cikkeim közt megtalálhatod majd, hogy a helyes testtartásnak mik a további alapszabályai, amit érdemes követni, sőt mi több edzések során is, ha ezekre figyelsz majd, meglátod mennyivel hatékonyabb lesz és nem is fogsz lesérülni. 

Váltsd valóra a lehetetlent!

"A lehetetlen csupán egy nagy szó, amellyel a kis emberek dobálóznak, mert számukra könnyebb egy készen kapott világban élni, mint felfedezni magukban az erőt a változtatásra. A lehetetlen nem tény. Hanem vélemény. A lehetetlen nem kinyilvánítás. Hanem kihívás. A lehetetlen lehetőség. A lehetetlen múló pillanat. A lehetetlen nem létezik." Muhammad Ali

2 éve Karácsony előtt, mikor Párizsban éltem, Nóri barátnőmmel kikapcsolódás céljából elmentünk egy bevásárló központba a le Forum des Halles-ba, a földszinti csarnok közepén egy hatalmas fenyőfa volt beállítva, rajta rengeteg fehér kartoncsillaggal, amire az emberek saját személyes üzeneteik szerepeltek. Elkezdtük nézegetni őket, vajon ki mit írhatott, majd egyszer csak belebotlottam egybe, ami megragadott és már ismerősen csengett, mivel eddigi életem során végig ezen az úton igyekeztem haladni.

Az volt ráírva: "Ils ne savaient pas que c'était impossible, alors ils l'ont fait." vagyis "Nem tudták, hogy lehetetlen, amire vállalkoztak, így megcsinálták."/Lucie/

Nyílván nem Lucie találta ki ezt a zseniális gondolatot, hanem Nelson Mandela, de a lényege egyértelmű. Tudd, hogy mit akarsz elérni! Legyen célod és valósítsd meg! Ne másokra hallgass, hanem higgy Magadban!

Ne csak próbáld, akard is! Ha elesel, állj fel újra! A hibák, amiket elkövetsz a sikered építőkövei, csak tanulhatsz belőlük. Ha hibáztál nem baj, próbáld újra.

Sokan inkább csak vágyakozva akarnak valamit, de a tettek mezejére már nem mernek belépni. Fontos, hogy elképzeld és vizualizáld, amit el szeretnél érni, minél részletesebben jeleníted meg lelki szemeid előtt, annál hitelesebb lesz agyad számára és annál hatásosabb az eredmény.

Tedd meg az első lépést, nem kell látnod az egész lépcsősort, elég, ha csak az első lépcsőfokra fellépsz. Az majd továbbvisz téged felfelé az úton.

Legyen pozitív a hozzáállásod: nem tudsz egy pozitív életet élni, negatív hozzáállással!

De ezért is tenni kell nap, mint nap. Ez is tudatos odafigyelést jelent, főleg az elején, de megtanulható.

Jól tudjuk, hogy bizonyos emberek, tevékenységek, gondolatok rendesen alá tudják ásni önbizalmunkat, és vannak, akik önbizalmat öntenek beléd.

Néha meg is lep a felismerés, hogy azok az emberek, akik elveszik az önbizalmadat és akiktől, az 'úgysem fog sikerülni' típusú mondatokat hallod, nem tettek le sokat az asztalra és álmaik még megvalósulatlanul 'úgysem megy' lista alatt sorakoznak.

Miért lehet ez? Ők inkább csak panaszkodni szeretnek, a helyett, hogy csinálnák. Megpróbálni lehet megpróbálták, de nem akarták eléggé, nem tettek meg mindent azért és hagyták magukkal elhitetni, hogy bizonyos határokat nem lehet átlépni.

Pedig a korlátainkat mi magunk szabjuk, senki más! Mi építjük fel a falakat olyan magasra, amilyenre csak szeretnénk. Így ezt le is tudjuk bontani, ha akarjuk, de tenni kell érte. A beletörődés sokkal kényelmesebb, de céljaidat, álmaidat nem fogod elérni vele, más pedig helyetted nem fogja azt tálcán átnyújtani.

" Az akadály az a rémisztő dolog, amelyet akkor látunk, ha levesszük szemünket a célról."/Henry Ford/

Ezzel szemben viszont azok, akiknek lenne némi okuk arra,hogy megmosolyogják a képességeidet, általában önbizalommal vérteznek fel, na ők az igazán "nagy" emberek, akik tudják,hogyha átléped saját határaidat, akkor túl tudsz nőni önmagadon és eléred azt, amit szeretnél.

De az önmotiváció és önkontroll nem egyszerű, folyamatosan gyakorolni kell, tudatosan. Ha a nehéz helyzeteket nem nehézségként éled meg, hanem kihívásnak, máris át tudod transzformálni a negatív hozzáállásodat építő pozitív energiává.

Aki egyszer már megízlelte milyen az, amikor saját teljesítményt ér el felülkerekedve önmagán, legyen az bármi az életben, akkor az szeretné újra és újra ismételten átlépni a lehetőségeinek határait. Minél több ilyen 'AHA' élményt élsz meg, annál jobban érzékeled, hogy a döntés és a cselekedet csakis a Tiéd! Élj hát Vele, képes vagy rá!

"Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz." /Henry Ford/

Készítsd el weboldaladat ingyen!